Een Travellerspoint blog

Singapore "The Time of Empire"

A Colonial District Walk

sunny 32 °C

Zo noemt onze stadswandeling van vandaag. City Hall MRT Outside Exit B was de verzamelplaats. Elke geinteresseerde toerist die om 9h30 zich hier aanmeldt en betaalt kan mee. We waren met veel, de gids was uitstekend. Veel vernomen over de geschiedenis van Singapore.

Als geheugensteun voor onszelf :
Belangrijkste figuur bij het ontstaan van Singapore : de Engelsman Raffles (1830) + (later) Coleman (architect)
Oorsprong van de handelsstad Singapore : Handel in Sprecerijen.
Belangenconflict tussen de Nederlanden en England zonder oorlog opgelost : verdeling Singapore, Maleisie = UK / Indonesie = Nederlanden
Singapore heeft geen eigen grondstoffen, moet dus alles invoeren.
Grote Haven (ken de rangorde niet, maar ik weet wel dat er veel te doen is tusen de beide havens, Antwerpen en Singapore.
Tweede wereldoorlog : invasie van Japan in Maleisie.
Singapore behoorde vroeger tot Maleisie. Werd een onafhankelijke staat in 1965 (nazien of dat juist is)
Bevolking van Singapore bestaat vooral uit Chinesen, Indiers , Maleisiers, Philipinos. De officiele taal is Chinees Mandarijns. De gemeenschappelijke taal is Engels. Meeste opschriften in het Engels en in het Chinees.
Armeniers hebben een belangrijke rol gespeeld bij het opbouwen van Singapore.
Van discriminatie is nu geen sprake meer. Het beleid, dat zeer streng is, heeft alle discriminatie uitgeroeid.
In het straatbeeld van Singapore zie je heel weinig blanke mensen. Ook niet zo veel Moslims.
De straten zij kraakproper. Fikse boetes op het wegwerpen van bvb een sigarettenpeuk.
In de metro eten of drinken kost je $500
De doodstraf bestaat hier nog.
Geen persvrijheid.
Wel democratie.
Alles is proper en net, alles straalt degelijkheid uit. Ook op de talrijke werven zie je dat. Deze stad heeft veel van de "Deutsche Grundlichheit'.
Aan de huizen, de appartementsgebouwen, de autos en de fietsen te zien is iedereen hier welstellend. Geen werkloosheid. Grote vraag naar ongeschoolde en geschoolde werkkrachten.
Alles kost hier veel meer dan in Maleisie maar vele zaken zijn hier toch goedkoper dan bij ons (electronica, schoenen, kledij) hotels en gaan eten is vergelijkbaar met Europa. Er zijn hier ontelbaar veel restaurants en eetcafes. Bier drinken is hier geen probleem, vooral Engelse biermerken. Gisteren bij onze luxemaaltijd echt Beiers bier gedronken zoals op de wintersporten : een Dunkel en een Weisse.

Belangrijkste bezienswaardigheden van de dag :
Songapore Skyline
Financieel centrum
Sint Edwards Church
City Hall
Main Court (arch. Foster) met prachtig uitzicht van uit de koepel.
Raffles hotel waar je niet binnen mag met sandalen of korte broek. (voor de "Long Bar" wordt een uitzondering gemaakt zodat de toeristen toch kunnen genieten van de legendarische "singapore Sling" coctail

Na de middag zij we nog door enkel "Malls" gewandeld en hebben we onze dag afgesloten zoals het een echte toerist betaamt: en boottochtje op de Singapore River.

Geplaatst door Jan Van Acker 6:53 Gearchiveerd in Singapore Tagged singapore Reacties (2)

Met Bumboat naar Changi

De oversteek naar Singapore

sunny 32 °C

Alles behalve gezond en fit de fiets op voor onze laatste kms in Maleisië. De overtocht deden we in een Bumboat. Het kleine haventje waar we vertrokken was modern en nieuw, onze boot daarentegen was een versleten houten vrachtbootje. 10 passagiers en onze 2 fietsen en de boot was vol. Toen ik uitgestapt was hingen de verfschilfers aan mijn kuiten. (Was misschien het laatste stukje verf dat nog aan de boot hing). De boottocht die ongeveer één uur duurde ging langs gigantische bouwwerken op zee, vermoedelijk uitbreiding van de haven? Ik meen dat Ackermans & Van Haaren (de Belgische baggerspecialisten Dredging en De Nul) hier al decenia lang goede zaken doen.
2A8D846B2219AC68176225E9148ADEBC.jpg
Onze boot legde aan in het kleine haventje van Changi, dat is aan de achterkant van de grote Singaporese luchthaven. Het was nu de bedoeling om naar de andere kant van de luchthaven te fietsen en daar onze fietsen achter te laten in de "left Lugage"
Dat viel lelijk tegen: de meeste luchthavens kan je enkel bereiken via autostrades en dat was hier niet anders. Onze reisagent had de route wel beschreven maar op zijn hollands bedoelden ze met links aanhouden, rechtdoor rijden, en daar hebben we ons vergist en zijn we dus hopeloos verkeerd gereden. Stel u voor met de fiets verkeerd rijden op een wirwar van autostrades, dat maak je niet zo maar goed. Wat nu gedaan ?
2A5F3C872219AC68172BCD3783980A5E.jpg
We zijn uiteindelijk in de stad terecht gekomen. Het was zondag en er waren opvallend veel wielertoeristen (vooral in normale wielersportkledij). Toen we aan de eerste de beste wielertoerist vroegen of hij ons kon vertellen hoe we met de fiets in de luchthaven konden geraken werd al snel duidelijk dat dat onmogelijk was. De Singaporees in kwestie was erg geintereseerd in ons reisverhaal en was daar zo van onder de indruk dat hij onmiddelijk kontakt op nam met een taxibedrijf. Binnen het uur waren we met onze fietsen in de luchthaven. Erg straf vonden we dat hij dan ook nog de taxi in onze plaats betaald heeft. Dit weigeren had geen effect. We zullen dit nooit vergeten. Alles ging zo snel, we kennen zelf zijn naam niet.

Met een minimum aan bagage zijn we dan met de Metro naar ons hotel gereden. Ons Hotel "Hangout" werd door ons reisbureau geboekt en is een aanrader voor wie ooit naar Singapore op vakantie gaat. Twee haltes verweiderd van het centrum, gelegen in een rustige buurt.

Voor wat we tot hiertoe gezien hebben van Singapore denken we dat deze stad zal voldoen aan onze verwachtingen.

We vonden het een bewogen dag en hebben deze afgesloten met een goed etentje in het aanpalend restaurant. Bleek nogal poche te zijn, de prijs eveneens. Maar we hebben in dS van vandaag gelezen dat de Belgen hun geld te veel opsparen. Dat was vroeger een lovenswaardige praktijk. Nu niet meer. Nu moet het geld rollen. OK als we terug thuis zijn beginnen we er aan!!!!

Geplaatst door Jan Van Acker 17:00 Gearchiveerd in Singapore Tagged singapore Reacties (1)

Sungai Rengit

Mooie rit maar een slaapplaats om snel te vergeten.

sunny 32 °C

11/5 Desaru - Sungai Rengit 32 km. Vertrokken rond 11h. Mooie rustige weg niet veel verkeer. Onderweg zagen we een wildzwijnen familie, vier volwassen zwijnen met zes kleintjes. Hoe dichter we Singapore naderen, hoe meer schepen we op zee voor anker zien liggen.
90_F20D35862219AC681759D469061C1096.jpg
Sg Rengit, een groezelig stadje erg Chinees getint (en dus overal bier te verkrijgen). Veel restaurants gespecialiseerd in "seefood". We zijn hier op de hoek kreeft gaan eten. Was heel lekker in de wok gebakken, maar we geven toch de voorkeur aan die van bij ons gekookt in een stevige bouillon. De kreeften zijn hier ook anders dan die bij ons: ze hebben geen scharen.
F20D71DF2219AC6817ED189AAA56D6F4.jpg
Ook ons hotel is van het groezelige type. Als kontrast met de vorige dagen kan dat tellen. Het is nu 18h30 en we liggen hier zeker al een uur op ons bed TV te zien bij gebrek aan iets beter.
De volgende ochtend: verschrikkelijk slecht geslapen, hoofdpijn, misselijkheid. Ik voelde mij ook niet op mijn gemak in dit miserabel hotel. Komt dat nu door die 0,6 L bier die we gisteren avond elk gedronken hebben?

Geplaatst door Jan Van Acker 17:00 Gearchiveerd in Maleisië Tagged rengit Reacties (1)

PULAI Desaru Beach Resort & Spa

4 dagen Relax

overcast 26 °C

Vertrokken om 9h in Kota Tinggi, hier in Desaru aangekomen rond 12h. 52 km langs drukke 92 zonder pechstroken, veel te gevaarlijk, niet leuk.

Daarnet kwam hier een hele ploeg Maleisische wielertoeristen toe. Je moet weten dat we gedurende onze reis één autochtone wielertoerist zijn tegengekomen. Nu plotseling een hele ploeg! Prachtige Italiaanse Carbon fietsen gloednieuw. Maar de kleding die ze aanhebben, dat hou je niet voor mogelijk: Winterkledij! Lange broeken en vesten! Onze mond viel echt open, twee trappen op de fiets en het zweet breekt uit zoals je dat nog nooit hebt meegemaakt.

08/05/2013

Vrolijke bende die Singaporese wielertoeristen. Onder hen twee vrouwen. Sommige van hun fietsen waren van Titanium gemaakt ! De "winterkledij" heeft natuurlijk alles te maken met hun religie.
De fotos hiernaast : Chris en ik, twee grijze muizen tussen die kleurrijke, vrolijke, Singaporezen.

Geplaatst door Jan Van Acker 22:12 Gearchiveerd in Maleisië Tagged beach pulai desaru Reacties (9)

Kota Tinggi

95 km pal Zuidwaards

semi-overcast 32 °C

Lange mooi rit altijd maar klimmen en dalen. Vertrokken om 6h45 in Mersing, aangekomen in Kota Tinggi om 13h30. We zijn allebei moe.
In het centrum van Kota Tinggi aangekomen bleek bij nader inzicht ons geboekte hotel nog 12 km verder te liggen in de bergen. De naam van het hotel zegt al genoeg "Rainforest Hotel". Het was dan ook nog pijpenstelen beginnen te regenen. Kortom we zagen dat niet zitten, hotels hier in het centrum genoeg. De annulatie verliep gelukkig zonder problemen (geen kosten). Zowel de hotelbaas als de Maleisische helpdesk van Booking.com deden absoluut niet moeilijk.

In de lift van ons hotel stond het volgende opschrift naast het 8ste verdiep :

Meeting Rooms
Function Hall
cafetaria
rest Area
En.....Beer Garden

Wij daarheen maar helaas. de Moslima legde heel vriendelijk uit dat die naam wel eens gehanteerd wordt maar dat dit nog niet betekent dat er bier te verkrijgen is ?

B8CFA4762219AC681799D14691A8E469.jpg

Het was een afwisselende weg met overwegend palmolieplantages en regenwoud. De weg was heuvelachtig. Heel de tijd op en af met klimmetjes tot 9%. We zijn weinig dorpen of stadjes tegengekomen. De auto's rijden hier toch wel heel snel vooral in een dun bevolkt gebied zoals vandaag. Ter hoogte van het regenwoud zijn we weer veel kadavers tegengekomen. Veel slangen een aap, een wild zwijntje, een grote varaan en een jonge tijgertje, (of iets dat er heel erg op leek). Heel zielig allemaal. Ook twee verkeersborden gezien "opgepast voor Olifanten" maar die zijn we toch niet tegengekomen.

We zijn Maleise mosselen gaan eten

180_BE7FA1CC2219AC6817A20C057BFC34B8.jpg

Geplaatst door Jan Van Acker 1:03 Gearchiveerd in Maleisië Tagged kota tinggi Reacties (0)

(Berichten 6 - 10 uit 59) « Pagina 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 .. »