Een Travellerspoint blog

Pak Bara

Zondag 7 april 2013 16:54
Van hier vertrekken de speedboats naar de paradijselijke eilanden van het Ko Tarutao Marine National Park. Hoelang blijven deze eilanden nog maagdelijk nu ze ontdekt zijn door de toerist ?
We hebben een tijdje mistroostig zitten kijken van op het strand naar de vertrekkende speedboats, mistroostig omdat we noodgedwongen cola drinken bij gebrek aan ander vocht in deze Moslimstreek.
Nochtans, het eten dat ons daarnet door de Moslima werd voorgeschoteld was over heerlijk, de bediening heel vriendelijk. We zaten al uit te kijken naar een pintje dat we straks, iets verder zouden gaan drinken (we hadden daar een reklameaffiche van "Chang" zien hangen, ons favoriet bier. Helaas Chang brouwt niet alleen bier maar eveneens drinkwater...

Geplaatst door Jan Van Acker 4:26 Reacties (1)

Ban Thung Yao

Een Chinees WC, ken je dat ?

overcast 29 °C

Ban Thung Yao is een bevoorradingsstadje. Je vindt hier alleen winkels en magazijnen. We overnachten op de enige slaapplaats die er is : The Ten Rooms Bungalow, eenvoudig maar schoon, Chinees toilet. de eigenaar, de heer Prdea, is politieman.
De weg hiernaartoe was groen, vooral rubberbomen. 62 Km op een slome luie manier afgehaspeld, rond de middag waren we ter plaatse.
Onderweg net zoals gisteren Veel BuEeffels (ik noem ze maar zo want ik weet niet wat voor beesten dat zijn) tegengekomen. Pas nu valt onze frank : die buffels dienen helemaal niet om op het land te werken maar zijn een soort hebbeding (of is het statussymbool) waarmee de eigenaar loopt te pronken. Deze dieren zijn uiterst verzorgd en zelfs geschminkt ! We hebben een exemplaar gefotografeerd terwijl zijn baasje hem een wasbeurt gaf (Hij deed dat net zoals je een auto zou wassen)
Het is zaterdag en dan worden er vogelzangwedstrijden gehouden. Je ziet de goudkleurige vogelkooitjes afgedekt met blauwe of rode doek overal opduiken. Vooral in de laadbak van de pick- up of op de brommers.

Geplaatst door Jan Van Acker 17:00 Gearchiveerd in Thailand Tagged yao thung Reacties (0)

Trang

Heerlijk weer, fietsen ging vanzelf.

overcast 32 °C

5/4 Pak Meng Beach - Trang 54 km Thumrin Hotel 7h vertrokken 11h30 aangekomen. De eerste 20 km langs de zee door het Hat Choa Mai National Park. Daarna richting binnenland door kleine dorpjes waar we samen met de locals ons ontbijt genomen hebben. Rijst wat groentjes en een kopje "mierezoete" koffie. Het was daar een gezellige bedoening, 6 vrouwen en 4 mannen en maar lachen en praten (wat voor ons meer op kakelen geleek) van stress geen sprake daar. Of waren ze ons aan het uitlachen? Wie rijdt er nu met de fiets in zo'n temperatuur als er brommertjes bestaan! De Thais hebben geen keuken, zij eten ofwel in de eethuisjes of gaan hun eten kopen in de eethuisjes (alles verpakt in plastieken zakjes) en eten het thuis op. Trang is een drukke stad, we hebben zelfs in de file gestaan tussen de brommertjes. Het is al een paar dagen licht bewolkt. Dat scheelt een paar graden maar daardoor is het zwoel weer met af en toe een regenbui. De voorbije nachten heeft het hier flink geonweerd met hevige stortregens.

Op het Sint Lievenscollege (begin jaren 60) was ik tijdens de avondstudie een boek aan het lezen van Multatuli. De studiemeester "den dumbo" betrapte mij en ik moest als straf het hoofdstuk dat ik aan het lezen was van buiten leren : "Saidas vader had een buffel, toen die hem ontnomen werd door het districtshoofd van Parang Kudjang was hij zeer bedroefd en sprak geen woord, vele dagen lang...Tijdens de rit van vandaag (je mijmert wat af tijdens het fietsen) kwam de herinnering aan de sfeer van dat boek erg in mij op. Dat kwam vooral door de boeren die we met hun buffels op het land zagen. Ik denk dat dat boek "Saida en Adinda" zich afspeelt in Indonesië ? en dat het landschap en de mensen daar gelijkenis vertonen met Thailand.

Bij aankomst aan de Pak Meng Beach parkeerden we onze fietsen aan het strand om ons te voet tot voorbij de bomen te begeven om zo een overzicht te krijgen van de prachtige baai. We hadden nog maar een stap gezet of naast onze fietsen werden twee Pickups geparkeerd waarin de ganse familie van twee kinderrijke gezinnen had plaatsgenomen (in de open laadruimte welteverstaan). De hoeveelheid mensen die te voorschijn kwamen was indrukwekkend.
We zien hetzelfde elke ochtend : PickUps volgeladen met arbeiders die op die manier, rechtstaand in de laadruimte naar hun werkplek gevoerd worden. deze mensen kleden zich zodanig dat elk stukje huid bedekt is (ook een bivakmuts). Is dat nu om zich te beschermen tegen de zon ? Chris denkt dat ze de voorkeur geven aan een bleke huid = welstand.

Als het goed is zou je de foto van de Pickups familie ergens hiernaast moeten zien staan.

Geplaatst door Jan Van Acker 2:36 Gearchiveerd in Thailand Tagged trang Reacties (5)

Pak Meng Beach

Bewolkt ! Eindelijk fietsen in fris weer bij 35 grC Heerlijk.

overcast 35 °C

4 april Khlong Phon - Pak Meng Beach (52km) Pakmeng Guesthouse bungalow 7h vertrokken 11h aangekomen. Licht bewolkt. Vorige nacht heeft het flink geregend. Deels door mooi gebied met bergen en palmolieplantages. We zijn weer aan the Beach. Dit gedeelte van de kust is ook zwaar getroffen geweest door de tsunami en is er nog niet helemaal van bekomen. Alles ligt er hier nog een beetje slordig en stoffig bij. Als lunch een gefrituurde garnalenpannekoek, gefrituurde scampi's op een stokje en fijne noedels met zeevruchten. Onderweg een ananas en 2 mango's gekocht voor het vieruurtje. We hebben ons gisteren gewogen en zijn, ondanks onze sportprestaties nog geen gram afgevallen. (Kan ook zijn van de liters water dat we hier drinken. Haha!) Bij ons vertrek s'morgens hebben we elk minimum 2 liter water mee, soms moeten we onder weg nog bijkopen. Het eten is hier echt onweerstaanbaar lekker. Gisteren krab met curry en gewokte groentjes.

Gisteren avond was er Karaoke in het restaurant. Dat is hier heel populair en men maakt gebruik van de meest moderne snufjes om tekst en muziek synchroon op het scherm te projecteren. De zangeressen zaten met hun rug naar het publiek naast elkaar en gaven geregeld de microfoon aan elkaar door.Terwijl zaten hun mannen aan een apparte tafel te genieten van hun maaltijd waarbij ze zichzelf rijkelijk bedienden van de zelf meegebrachte whisky (het is hier de gewoonte dat je je sterke drank zelf meebrengt). Opvallend, voor ons, bij deze Karaoke was de Thaise tekst van de liederen die op het scherm verscheen. Het Thais wordt van links naar rechts geschreven, bestaat uit sierlijke karakters, bevat geen punctuatie en verschijnt dus als een lange zin op het scherm. Toonhoogtes worden bovenaan de karakters met speciale tekens weergegeven zodat eenzelfde woord meerdere betekenissen krijgt naargelang de intonatie. Het lijkt wel muziek.
Thais is de twintigste Wereldtaal en wordt door veertig miljoen mensen gesproken.
Hun geschrift is voor ons niet te ontcijferen, we kunnen bijgevolg de kostprijzen niet lezen, naar het schijnt wordt daar wel eens misbruik van gemaakt.
Deze ochtend bij ons vertrek passeerden we nog eens de voedselbedeling aan de monniken, deze keer waren het allemaal jonge gastjes, vraag mij af op die in opleiding waren ?

Geplaatst door Jan Van Acker 1:04 Gearchiveerd in Thailand Tagged meng pak Reacties (0)

Khlong Phon (Provincie Krabi)

80 km eentonig fietsen langs drukke weg met veel vervuilend verkeer. Ongezond.

35 °C

Om 5h30 in het donker vertrokken. Volgens het routeboekje moesten we onze teller op 0 zetten bij de grote Mokees. Daar aangekomen hadden we reeds 8 km gefietst zodat het totaal voor deze rit op 80 km komt. Over deze rit valt wijnig te vertellen. Was tamelijk vlak over drukke wegen. We hebben goed kunnen doortrappen zodat we iets voor 11h op onze eindbestemming het VF Garden Resort waren. Heel mooi Resort met klein zwembad in een mooi aangelegde palmentuin. De bungalows liggen allemaal rond kleine kanaaltjes (khlongs).
De voorbije dagen zijn we een tiental slangen, vooral op de pechstrook waar wij op fietsen, tegengekomen. Allemaal doodgereden door de auto's (gelukkig voor ons, spijtig voor de slangen). Er waren serieuze exemplaren bij van wel 2 meter lang en een pols dik. Het zouden schone sacochskes geweest zijn. In het regenwoud zat een grote hagedis of zoiets van wel 1m lang op de weg, en die leefde nog wel maar was vlug weg toen wij voorbijkwamen. Ook op de pechstrook tientallen teenslippers. Van de voeten gevallen van de achteropzitters op de brommertjes. 9 op de 10 mensen dragen teenslippers dat is licht en luchtig. Ik rijd er hier ook mee rond.

De bevolking bestaat hier voor de helft uit Moslims en Boeddhisten, een kleine minderheid uit ingeweken Chinesen die zeer actief zijn. Deze mengeling levert geen enkel probleem.
Als we binnen enkele dagen in het uiterste zuiden zijn zal dat anders zijn : daar wel etnische conflicten die het noodzakelijk maken dat we de grens met Maleisië over zee zullen nemen.

Geplaatst door Jan Van Acker 3:09 Gearchiveerd in Thailand Tagged phon khlong Reacties (0)

(Berichten 36 - 40 uit 59) « Pagina .. 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 »