Een Travellerspoint blog

Jengka

Palmolieplantages

sunny 32 °C
Bekijk Bangkok - Singapore op Jan Van Acker's reiskaart.

Jengka, 23/04/2013. 34 gr C. Op de weg van Jerantut naar Jenka passeerden we geregeld een afslag naar het natuurpark Taman Negara. Dat is telkens richting avontuur in de Jungel. Er zijn in Taman Negara een stuk of 10 trails die niet voor de toerist zijn weggelegd. De toerist wordt hooguit met een boot een eind de rivier opgevaren en terug. Taman Negara , de groene long van Maleisië is 4343 vierkantekilometer groot en 130 miljoen jaren oud. Het oudste oerwoud ter wereld. Merkwaardig is dat geen enkele van de ijstijden enig effect op dit woud gehad heeft. We zijn er dus met de trein en met de fiets langs gereden.
Na 15 km komen we in het grootste palmolie plantage gebied ter wereld. Elke plantage is een soort gemeenschap waar de bewoners eigen wandelparken, sport velden, speeltuinen, scholen, moskee hebben. De palmolie wordt nu ook voor energie (brandstof) aangewend.
Op een bepaald moment zien we langs de weg het kadaver van een koe liggen. Net omvergereden. Een beetje verder het kadaver van een ons onbekend, wild dier. We hebben dat nog gezien. Die kadavers worden gewoon opzij van de weg achtergelaten, waarschijnlijk doet de natuur snel haar werk. Soms staat er een Olifant op de weg (hebben wij niet gezien) dan loopt de automobilist gevaar en moet hij zich kalm houden. Klaxoneren wordt door de olifant onverbiddelijk afgestraft.
We zitten nu in het Mercu View Resort. Een uitgeleefde bedoening waar we alweer wifi problemen hebben. Maar het personeel is opnieuw zeer vriendelijk en behulpzaam. Het is nu 21h en al twee uur aan het onweren. Ons bungalowtje breekt als rekords wat betreft comfort. Het regent binnen, het is hier niet proper, alles is kapot en versleten. Op een bepaald moment hoorde ik water kletsen in het mini badkamertje. Dat bleek Chris te zijn die emmers water tegen het plafond gooide om alle ongedierte en vooral spinnenkoppen weg te krijgen. Hier niet zo ver vandaan, onzichtbaar door de Jungel is al een tijdje een ritueel bezig: we horen konstant gebeden opzeggen, versterkt via luidsprekers en begeleid door een aantal lage eentonige hoorngeluiden wat het geheel heel mysterieus maakt.
Chris las in haar "Trotter" zonet iets straf : de belangrijkste vier kranten in Maleisië zijn Engelstalig, en hier, ver van de grote steden weliswaar spreekt geen kat Engels. Je moest ze bezig zien de winkeldochters als wij ons naar de kassa begeven : "gij bedient die langneuzen, nee gij, nee gij..." Vaak zien we langs de weg sierlijk Arabisch schrift, we vinden dat echt spektaculair dat men zo kunstig kan schrijven. Maar alweer een mysterie : de meeste mensen hier kunnen dat Arabisch schrift helemaal niet lezen of schrijven. Maleisie, een land waar we wijnig of niets van begrijpen.
De Aboriginals in Australië en de Oostenrijkers in de Alpen die hebben toch van die blaasinstrumenten met uitzonderlijke afmetingen die een zeer lage monotone toon voortbrengen. Wel tot in de morgen is dat geluid uit de broesse blijven komen. Het gezaag van de gebeden is om middenacht opgehouden. Chris heeft met haar iPhone dat geluid opgenomen zodat we konden navragen wat voor ritueel dat was . De mevrouw aan de balie moest lachen : "O Froggs following the rain"

Geplaatst door Jan Van Acker 17:00 Gearchiveerd in Maleisië Tagged jenka Reacties (0)

Jerantut

sunny 32 °C
Bekijk Bangkok - Singapore op Jan Van Acker's reiskaart.

22/4 - Jerantut, ongeveer 300 km met de Jungeltrein. Met de fietsen op de trein is altijd een groot drama. (We hebben hachelijke treinavonturen achter de rug o.a. in Italië twee jaar terug). Dus deze keer niet anders: opgestaan om 4h30, afrekenen aan de balie (ons lunchpakket lag klaar maar was een valies groot) en vertrekken in de pikke donkere. Het station lag 25km verder, we arriveerden er rond half zeven. Onze trein arriveerde op tijd (7h15) De ervaring heeft ons geleerd om, zodra de trein stilstaat, zelf geen initiatief te nemen maar aan een treinconducteur instructies te vragen. Dat deden we dus en zoals te verwachten was zei deze dat het onmogelijk was om de fietsen mee te nemen. "Dit is een exprestrein mijnheer, wij hebben geen cargowagon" Kunnen we dan een andere trein nemen? "Neen fietsen kunnen op geen enkele trein" Ja maar waarom hebben ze ons dan tickets verkocht ? Misschien opdat we er zo kalm bij bleven? Ik weet het niet maar toen begon men toch te zoeken naar een oplossing die natuurlijk snel gevonden was. We zitten nu al een paar uur op de Jungeltrein en dat is echt de moeite, we zien letterlijk de apen van de ene naar de andere tak springen.

Geplaatst door Jan Van Acker 5:16 Gearchiveerd in Maleisië Tagged jerantut Reacties (3)

PCB (12 km voorbij Kota Bharu)

Perdana Resort

sunny 32 °C

20/4 Tanah Merah - PCB Beach (Kota Bharu) 75km geen hoogtemeters. PCB staat voor Pantai Cahaya Bulan (strand der Geliefden) Om 7h vertrokken, de zon komt juist op. Bijna iedereen die we tegenkomen begroet ons, dat was in Thailand net zo. 5 km verder komt een Amam op zijn brommer naast ons rijden : "waar gaan jullie naartoe?" "Naar Kota Bharu" "maar dit is niet de juiste weg!" Ja dat doen we bewust, we rijden 25 km om zodat we langs mooie verkeersarme wegen kunnen rijden. Oh ik begrijp het, ik wens jullie een aangename fietsreis. Daarna gaf hij gas en was weg. Vijf minuten later was hij daar weer : wat ik nog wilde zeggen : gelijk welk probleem jullie mochten hebben, ga naar een Moskee, ze zullen jullie daar altijd helpen. Toch mooi hè.
We fietsen weer vlak bij de Thaise grens. Veel rijstvelden. Halverwege een grote Boedhatempel. Meest opvallend is de reusachtige liggende Boedha. En overal honden natuurlijk. Het verwonderd ons niet dat hier conflicten zijn tussen de twee religies. enkele weken geleden werd aan de Thaise kant nog een aanslag gepleegd.
De PCB Beach ligt 12 km voorbij de drukke stad Kota Baru. In Kota Bharu aangekomen waagden we ons naar het centrum. In de Lonely Planet hadden we het adres van de toeristinfo gevonden. We zouden daar gaan informeren of er nog slaapgelegenheid was zodat we de12 km niet voor niets zouden moeten fietsen. Het verkeer werd echter zo ingewikkeld met al die éénrichtingsstraten dat we besloten om te voet verder te gaan. Dat was natuurlijk een misrekening. We werden er onmiddellijk aan herinnerd dat je in de Maleise steden absoluut niet te voet kunt gaan. Hoe moet je in Maleisië een straat oversteken? Sporadisch vind je een zebrapad en dan nog. Het zat mij op een bepaald moment zo hoog dat ik agressief overstak terwijl ok mijn Lonely Planet in de lucht stak en dat hielp blijkbaar, de drie stroken in file rijdende auto's vertraagden en stopten. Dat is dus de manier, maar toch, welk risico neem je dan. Enfin, we hebben dat Toerist Office op de koop toe niet gevonden en hebben zo vlug als kon die rotstad verlaten. Nochtans zijn in deze stad ongetwijfeld mooie dingen te zien. Hoe doe je dat dan in Gods naam. (Er zijn wijnig voetgangers te zien). Om 14h aangekomen op de PCB Beach. Gelukkig een bungalowtje op het strand kunnen boeken, vanuit ons bed kijken we recht op de azuurblauwe zee. (Perdana Resort)

Geplaatst door Jan Van Acker 4:36 Gearchiveerd in Maleisië Tagged kota bharu pcb Reacties (1)

Tanah Merah

Zweten is gezond

sunny 32 °C

19/4 Jeli - Tana Merah 75km 731 hoogtmeters met één klim van 18%. We hebben nog nooit zo gezweet als tijdens die klim (te voet welteverstaan). Het was alsof onze lichamen regen produceerden. Dit is op en top Moslim gebied (geen honden hier), moskeeën worden ook alsmaar groter. Ons logement is weer van het (zeer) eenvoudige type, om eerlijk te zijn : we verlangen naar wat meer comfort. Morgen komen we in het hart van dit Noord Maleisische moslimgebied : Kota Bharu. We zijn dan terug aan de zee "de Zuid Chinese Zee"

Wat de taalkennis van de Maleisiers betreft moeten we onze oorspronkelijke mening bijstellen : In de niet toeristische streken of in ieder geval hier in dit Moslimgebied is de kennis van de Engelse taal onbestaande op enkele uitzonderingen na. We zien hier nochtans veel Engelstalige kranten, Engelstalige TV programmas en reclame. We kunnen daar geen verklaring voor vinden want hier wordt toch Engels op school gegeven ?

Geplaatst door Jan Van Acker 2:51 Gearchiveerd in Maleisië Tagged tanah merah Reacties (0)

Jeli Mara

De grote afdaling

sunny 30 °C

Een paar dagen geleden hadden we een afspraak gemaakt met Pangiran Noor Azman Bin Musa (leuke naam). Een vriend van hem zou ons vandaag om 9 u met zijn "Van" naar de 1000 m hoge top van onze route brengen, de overige 60km zijn minder zwaar, die zouden we dan verder fietsen. Om 9h was er geen "Van" te zien, dus belde ik onze vriend op maar die was niet thuis. Dan wordt het natuurlijk spannend want we moeten absoluut vanavond in Jeli Mara zijn. Enfin we zijn dan samen met de vriendelijke mensen van de receptie hier beginnen bellen. Hebben uiteindelijk de voerder zelf aan de lijn gekregen. Deze vertelde dat hij onderweg was en om 10h 30 hier zou zijn. We zijn benieuwd. Ik bespaar jullie hun uitleg die ik toch nauwelijks begreep. Het zal in ieder geval zweten worden want het is nu 10h13 en reeds behoorlijk warm.

Finali the driver arrived at 10:30 : mr Bakri Zulkifli Sim, 39 years old. After five minutes we became friends, it just happens. Bakri started his own company recently so he is not at all a taxi driver. The main reason he does this job for us is certainly sympathy for the way we are traveling in his country. He is very proud of his country and involved in protecting the rainforest. Protecting the rainforest will be needed as we saw this huge log transport (mainly Meranti and Merbo).
32 km further and 1000m higher Bumi parks his pickup at the summit viewpoint, we unloaded the bicycles and had to say farewell. It has been no more than half an hour "meeting" in this two months voyage and we will not forget. Thanks a lot Bumi I'm shure you will follow us the next weeks.

We konden tot ver in Thailand kijken en bovendien heerlijk fris daar boven. De afdaling liep 35 km over de kam van het gebergte zodat we voortdurend, aan beide kanten een prachtig uitzicht hadden. 35 Km afdalen, nog nooit meegemaakt. Onderweg weer lekker gegeten in een straatkeuken en om 16h aangekomen in Jeli Mara. Ons logement is van het "eenvoudig" type (zo noemt AWOL dat) maar dat geeft niet, elke dag in een luxe Resort verblijven zou ons wel afgaan maar ons te veel kosten.

Geplaatst door Jan Van Acker 6:11 Gearchiveerd in Maleisië Tagged mari jeli Reacties (0)

(Berichten 21 - 25 uit 59) « Pagina 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 .. »