Een Travellerspoint blog

Jengka

Palmolieplantages

sunny 32 °C
Bekijk Bangkok - Singapore op Jan Van Acker's reiskaart.

Jengka, 23/04/2013. 34 gr C. Op de weg van Jerantut naar Jenka passeerden we geregeld een afslag naar het natuurpark Taman Negara. Dat is telkens richting avontuur in de Jungel. Er zijn in Taman Negara een stuk of 10 trails die niet voor de toerist zijn weggelegd. De toerist wordt hooguit met een boot een eind de rivier opgevaren en terug. Taman Negara , de groene long van Maleisië is 4343 vierkantekilometer groot en 130 miljoen jaren oud. Het oudste oerwoud ter wereld. Merkwaardig is dat geen enkele van de ijstijden enig effect op dit woud gehad heeft. We zijn er dus met de trein en met de fiets langs gereden.
Na 15 km komen we in het grootste palmolie plantage gebied ter wereld. Elke plantage is een soort gemeenschap waar de bewoners eigen wandelparken, sport velden, speeltuinen, scholen, moskee hebben. De palmolie wordt nu ook voor energie (brandstof) aangewend.
Op een bepaald moment zien we langs de weg het kadaver van een koe liggen. Net omvergereden. Een beetje verder het kadaver van een ons onbekend, wild dier. We hebben dat nog gezien. Die kadavers worden gewoon opzij van de weg achtergelaten, waarschijnlijk doet de natuur snel haar werk. Soms staat er een Olifant op de weg (hebben wij niet gezien) dan loopt de automobilist gevaar en moet hij zich kalm houden. Klaxoneren wordt door de olifant onverbiddelijk afgestraft.
We zitten nu in het Mercu View Resort. Een uitgeleefde bedoening waar we alweer wifi problemen hebben. Maar het personeel is opnieuw zeer vriendelijk en behulpzaam. Het is nu 21h en al twee uur aan het onweren. Ons bungalowtje breekt als rekords wat betreft comfort. Het regent binnen, het is hier niet proper, alles is kapot en versleten. Op een bepaald moment hoorde ik water kletsen in het mini badkamertje. Dat bleek Chris te zijn die emmers water tegen het plafond gooide om alle ongedierte en vooral spinnenkoppen weg te krijgen. Hier niet zo ver vandaan, onzichtbaar door de Jungel is al een tijdje een ritueel bezig: we horen konstant gebeden opzeggen, versterkt via luidsprekers en begeleid door een aantal lage eentonige hoorngeluiden wat het geheel heel mysterieus maakt.
Chris las in haar "Trotter" zonet iets straf : de belangrijkste vier kranten in Maleisië zijn Engelstalig, en hier, ver van de grote steden weliswaar spreekt geen kat Engels. Je moest ze bezig zien de winkeldochters als wij ons naar de kassa begeven : "gij bedient die langneuzen, nee gij, nee gij..." Vaak zien we langs de weg sierlijk Arabisch schrift, we vinden dat echt spektaculair dat men zo kunstig kan schrijven. Maar alweer een mysterie : de meeste mensen hier kunnen dat Arabisch schrift helemaal niet lezen of schrijven. Maleisie, een land waar we wijnig of niets van begrijpen.
De Aboriginals in Australië en de Oostenrijkers in de Alpen die hebben toch van die blaasinstrumenten met uitzonderlijke afmetingen die een zeer lage monotone toon voortbrengen. Wel tot in de morgen is dat geluid uit de broesse blijven komen. Het gezaag van de gebeden is om middenacht opgehouden. Chris heeft met haar iPhone dat geluid opgenomen zodat we konden navragen wat voor ritueel dat was . De mevrouw aan de balie moest lachen : "O Froggs following the rain"

Geplaatst door Jan Van Acker 17:00 Gearchiveerd in Maleisië Tagged jenka

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint